nl

Gruuthusecollectie

De Gruuthusecollectie vertrekt uit de verzameling van de Société Archéologique. Sinds het genootschap ze in 1955 overdroeg aan de stad, groeide ze nog verder aan tot zo’n 20.000 voorwerpen. Het gaat vooral om zogenoemde toegepaste kunst, al dan niet met Brugse roots: beeldhouw- en edelsmeedwerk, bouwfragmenten, meubilair, huisraad, textiel zoals kant en wandtapijten enzovoort.


Topstukken 

Drie objecten uit de collectie staan op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap:
• een herautstrompet uit 1582, de oudst bewaarde trompet in de Lage Landen;
• een spinet dat Hans Rückers de Oude in 1591 bouwde;
• de 17e-eeuwse wandtapijtenreeks ‘De Zeven Vrije Kunsten’.

Ook iconisch is de buste van Karel V van Conrad Meit. Ze stond bijna zeker model voor latere afgeleide portretten.

Je kunt de Gruuthusecollectie HIER deels online bekijken 

 

Collectie op verplaatsing

Wegens ingrijpende restauratiewerken is het Gruuthusepaleis momenteel volledig ontruimd. Sommige collectiestukken kun je ondertussen wel in andere musea gaan bewonderen.

• Het beeld van Karel V vond een plek in het eigen Brugse Vrije.

• In het STAM staat de 19e-eeuwse replica van het schip de Maeght van Gent tentoongesteld.

• Tentoonstelling 'Beelden uit Brugge' | M Leuven | van 17 september 2015 tot en met 15 mei 2016

32 beeldhouwwerken uit de rijke collectie van het Gruuthusemuseum prijken nog tot en met 15 mei 2016 in M Leuven. Ze zijn meesterlijk uitgewerkt in hout en in steen. Ze pronken er naast beeldhouwwerken uit de collectie van M. Samen geven ze een beknopt overzicht van laatgotisch meesterschap (1350-1550). De lezende Madonna van Adriaen van Wesel, de Heilige Michael en de draak, het unieke zilveren gerechtigheidshoofdje en twee geknielde engelen zijn maar enkele van de tentoongestelde stukken uit de Brugse collectie. Hoogtepunten uit de M-collectie zijn het nooit eerder vertoonde huisretabel met het huwelijk van Anna en Joachim en het zestiende-eeuwse houten Christusbeeld ‘Ecce Homo’ van Jan Borman.

borstbeeld Karel V